Kiekvienas žaisliukas turi sulaukti savo dienos. Jei šiandien į jį vaikutis visiškai nekreipia dėmesio, tai dar nereiškia, kad po metų šis žaislas netaps pačiu mylimiausiu. Perkant žaislus reikia nemažai žinių, kad „pataikytumėte“ į tą laiką, kai žaislas „suveikia“.

Iki 1 metų

Pirmaisiais gyvenimo metais kūdikis įsisąmonina garsus, judesius, lietimą, spalvas. Mažylis atranda savo kūną ir pasaulį: jis žvalgosi, lavi­na pirštukų judesius (kartu lavindamas ir smegenis) ir viską kiša į burną. Žaislai turi skatinti kūdikio iniciatyvą, norą kažką daryti.

Tarkime, bečiupinėjant žaislą atitinkamoje jo vietoje paspaudus pradeda žybsėti spalva, pasigirsta garsas. Visa tai sužadina kūdikio norą veikti, pajusti pasitenkinimą savo veiksmais, o tai skatina norą veiksmus kartoti. Taip tobulėja judesiai, rega, klausa. Kūdikio žaislai turi būti paprasti, dideli, lengvi, ryškių spalvų, lengvai plaunami, stuktelėjus nesubyrantys, nesužeidžiantys burnytės, be lengvai nusilupančių detalių, dažų.

Kūdikio žaislai:

* Įvairūs cypiantys, barškantys, įvairius muzikinius garsus ir šviesą skleidžiantys žaislai – tvirti, neskylantys įvairių formų, dydžių ir spalvų barškučiai

* Didesnių nei 4 cm gyvūnų figūrėlės, ypač tinka skleidžiančios garsus

* Įvairiaspalviai kamuoliukai, kubeliai ir kitos geometrinės figūros

* Stambių žiedų piramidės

* Spalvoti vilkeliai

* Skirtingų paviršių kramtukai, kuriuos liesdamas pirštukais mažylis lavins pojūčius, o kramtydamas – padės prasikalti dantukams

* Nedūžtantys įvairiaspalviai puodukai, lėkštutės lygiais kraštais

* Virš lovytės kabinamos figūrėlės

Netinka:

Įvairūs medžiaginiai, ypač pūkuoti žaislai, kurie sunkiai valomi.

Įvairūs smulkesnių dalių prikimšti žaislai, kuriems praplyšus dalelės gali pabirti.

Turintys ilgesnių nei 20 cm pasaitėlių (raištukų, virvučių) žaislai.

Smulkūs žaisliukai, kuriuos kūdikis gali įsikišti į burną, nosį, ausis.

 1-2 metai

Tokio amžiaus vaikai nepaprastai judrūs. Tyrinėja aplinką liesdami rankomis, kišdami į burną, o nutvėrę žaislą ar daiktą su juo atlieka pačias įvairiausias manipuliacijas – daužo, braižo, lenkia, mėto. Taigi žaislai turi būti tokie, kurie išlaikytų visus išbandymus.

Tai laikas, kai vaikas pradeda suvokti savąjį „aš“, mokosi vaikščioti ir kalbėti. Šis laikotarpis nelengvas, nes mažylis pilnas prieštaraujančių jausmų – smalsumo viską tyrinėti ir baimės. Kad neslopintume vaiko kūrybiškumo, reikia leisti vaikui tyrinėti aplinką, tik pasirūpinti jos saugumu.

1 metų vaiko žaislai:

* Įvairios kaladėlės, tuščiavidurės formelės, kurias galima sudėti vieną į kitą ir kita „statybinė medžiaga“.

* Įvairiausio dydžio žiedų suveriamos piramidės

* Stumiami, traukiami žaislai, mašinėlės, gyvūnėliai su ratukais

* Elastiniai žaislai, dideli kamuoliai

* Kelių puslapių tvirtai įrištos knygos su natūraliais (nesuabstraktintais) paveikslėliais iš standaus kartono

* Žaislai-muzikos instrumentai

* Funkcijas atliekantys žaislai (žaisliniai telefonai, lėlių vežimėliai, indeliai)

2-3 metai

Tobulėja vaiko kalba. Smalsūs tyrinėtojai ir piešėjai papuošia visas prieinamas vietas flomasteriais ir pieštukais. Piešti, tiksliau braižyti įvairios konfigūracijos linijas ant popieriaus reikia leisti, nes būtina tobulinti smulkiuosius judesius.

Tokio amžiaus vaikas domisi namų apyvokos daiktais – pamėgdžioja, kartoja suaugusiųjų veiksmus su jų žaislinėmis kopijomis. Deja, nesugeba įvertinti pavojų, neturi savisaugos nuojautos.

2-3 metų vaiko žaislai:

* Įvairūs spaudomi muzikos instrumentai, varpelių rinkiniai, kuriais mažasis gali išgauti nesudėtingas melodijas, skirti muzikinių garsų aukštį, įvairius garsus ir tonus.

* Ne per sudėtingos dėlionės

* Mediniai, plastmasiniai žvėriukai

* Kaladėlės su raidėmis ir skaičiais

* Namų apyvokos daiktų imitacijos

* Kibiriukai, kastuvėliais ir kiti smėlio žaislai

* Arkliukai su lingėmis

* Nedūžtantys įvairiaspalviai puodukai, lėkštutės lygiais kraštais

* Gyvūnų figūrėlės

 3-4 metai

Tokio amžiaus vaikai yra fiziškai aktyvūs, judrūs, stiprūs. Sugeba įsivaizduoti ir imituoti. Mokydamasis savarankiškai valgyti, apsirengti, mažylis pradeda suvokti, kad „aš esu“ galima išplėsti iki „aš galiu“.

3-4 metų vaiko žaislai:

* Žaislai, kuriais galima manipuliuoti, pvz., tvirtos mašinos, vagonėliai ir elektriniai traukinukai, žaislinis telefonas

* Sporto inventorius

* Gydytojo reikmenų lagaminėlis

* Plastmasiniai, metaliniai indeliai

* Lengvai sujungiamų tarpusavyje daiktų rinkiniai

* Loto iš didelių kartoninių detalių su įvairiais paveiksliukais

* Paprasti muzikos instrumentai

* Meistro dirbtuvėlė su įrankiais

* Skaičiavimo rėmeliai su rutuliukais

* Dideli spalvoti pieštukai, flomasteriai, bukos žirklės

* Tvirti raktu prisukami žaislai

* Nesudėtingi žaidimai iš kortelių ir lentučių

* Pagal amžių „įveikiamos“ dėlionės

* Kibiriukai, kastuvėliai ir kiti smėlio žaislai

* Lėlės, kurias galima nurengti ir aprengti, lėlių vežimėliai, baldai. Tokio amžiaus mergaitėms tiks lėlės-kūdikiai, kurie atlieka keletą funkcijų

* Mieli pliušiniai žaisliukai (kokybiški ir lengvai skalbiami)

 4-6 metai

Tai kolektyvinių žaidimų amžius, kai vaikas labiausiai mėgsta žaisti su kitais vaikais. Vaikai mokosi žaisti grupelėmis, o taip žaisdami mokosi suprasti žaidimo draugus, prisitaikyti prie aplinkinių, bendrauti, bendradarbiauti, ugdyti pagarbą kitam. Kolektyvinių žaidimų metu vaikai įgyja žinių apie kasdieninį gyvenimą, gamtą.

Kadangi tokio amžiaus vaiko judesiai jau neblogai koordinuoti, jį domina gerokai daugiau sportinių žaidimų.

4-6 metų vaikas intensyviai tobulina kalbą, eksperimentuoja su skaičiais, raidėmis, žodžiais. Socialinis ugdymas taip pat vyksta per žaidimą (gali būti tiek lauko, tiek stalo žaidimai). Šio amžiaus vaikučiams tinka įvairią specifiką turintys žaislai – skatinantys aktyvumą, kūrybingumą, stimuliuojantys rankų judesius ir koordinaciją bei mokamieji/lavinamieji žaislai.

4-6 metų vaiko žaislai:

* Įvairių geometrinių formų kaladėlės, konstruktoriai (LEGO ir į jį panašūs), medžiaga sudėtingesniems konstravimams. Geriau pirkti vienos rūšies konstruktorius, kad galima juos būtų nuolatos papildyti

* Knygos su paveiksliukais

* Kibiriukai, kastuvėliai ir kiti smėlio žaislai

* Lėlės su plaštakomis ir pirštais, turinčios apyvokos reikmenų ir garderobą. Lėlės priešmokyklinio amžiaus vaikams gali būti ir mažytės, su smulkiais daikteliais – aprengimas ir nurengimas puikiai lavina pirštukus. Geriau pirkti vieną lėlę ir nuolatos pildyti jos garderobą.

* Meno ir amato medžiagos, kurie skatina kūrybiškumą ir vaizduotę. Vandeniniai dažai, plastilinas, modilinas, gipso rinkiniai

* Raktu prisukami arba elektros varikliuku varomi žaislai

* Lėlės, iškirptos iš popieriaus

* Magnetiniai skaičiai ir raidės, raidžių, skaičių, trafaretai

* Sudėtingos dėlionės

* Lėlių makiažo ir kirpyklų rinkiniai

* Judrumo žaislai ir sporto inventorius – dartai, kamuoliai, lankai, šokdynės, riedučiai, dviratukai

* Garso/vaizdo įranga, kuri lavina klausą, gebėjimą atpažinti melodiją, motyvus

* Funkciniai žaislai (sumažinti modeliai) ir vaidmenų žaislai, kurie leidžia vaikui susipažint su juos supančia buitimi, aplinka, atkartojant tėvų judesius, imituojant suaugusiųjų veiklą. Tai virtuvėlės, kirpyklos, garažai, gydytojų reikmenys

* Stalo žaidimai, kurie skatina kalbos ir sąvokų tobulėjimą, bendravimą, bendradarbiavimą, žingeidumą

„Mamos žurnalas“

www.mamoszurnalas.lt